AANBOD

Speksteenkachels

De magie van speksteen

Onder extreme druk en temperatuur ontstond ongeveer 2 miljard jaar geleden in het Karelische gebergte van Finland een unieke lavasteen: de speksteen. Speksteen is de zwaarste natuursteen, met een dichtheid van +/- 3000 Kg/m3. Ze kan een enorme hoeveelheid warmte opslaan (3000 KJ/m³.°C) in een klein volume en geleidt de warmte 10 maal sneller (6,4 W/mK) dan gewone vuurvaste steen. Gulzig slorpt ze de warmte uit het vuur op, om ze slechts langzaam weer af te staan.

De vuurbestendigheid van speksteen is legendarisch, met een smeltpunt van 1.630°C. In Finland staan speksteenkachels die na 200 jaar nog steeds in gebruik zijn. Tulikivi biedt dan ook 5 jaar garantie op alle speksteen.

Wist u dat speksteen magnetisch is ? Inderdaad, speksteen brengt niet alleen mensen samen. De magnesietmineralen zorgen ervoor dat de magneetjes die aan uw koelkast hangen, ook kleven aan uw speksteenkachel. Wonderlijk toch ?

Modern stoken is warmte opslaan

Warmte opslaan betekent dat het stoken van hout een plezier blijft, waar u nog lang nadien van kan genieten. Met een massieve speksteenkachel van Tulikivi volstaat het om een paar uur te stoken voor 24 uur heerlijke opslagwarmte. Na 24 uur blijft nog 25 tot 50 % van de warmte in de kachel achter. Gezien ook de massa van de woning de warmte buffert, volstaat in de meeste woningen één stookbeurt per 24u voor een stabiele kamertemperatuur.

In 100 Kg steen kunt u ongeveer de warmte van 1 Kg hout opslaan. Een echte warmteopslagkachel weegt minimaal 1.000 Kg, goed voor de warmte van 10 Kg hout.

De wervelkamer met tegenstroomprincipe

Bij het tegenstroomprincipe worden de rookgassen naar beneden geleid, tegen de stroom in. Zo wordt de volledige massa van de speksteenkachel benut, en komen de rookgassen bij een lagere temperatuur uit de kachel. Met het tegenstroomprincipe wordt dus de meest warmte uit het vuur gehaald. De moderne wervelkamer in corderiet van Tulikivi weerkaatst de warmte en zorgt voor een snelle opbouw van temperatuur. Via een gleuf in het corderiet wordt secundaire verbrandingslucht aangevoerd hoog in de vlammen. De wervelingen die daarbij optreden mengen de lucht met de rookgassen, wat essentieel is voor een goede verbranding.

Wist u dat het tegenstroomprincipe is 200 jaar oud is, maar brandend actueel…

Alle Tulikivi speksteenkachels voldoen aan de Europese testnorm voor massakachels (EN 15250), en hebben een officieel rendement van 85% of meer, wanneer je 3 tot 6 Kg hout per uur stookt. Kachels van Tulikivi zorgen voor een zuivere verbranding en blijven onder de wereldwijd strengste uitstootnormen. Bovendien hebben ze een A of A+ label.

Wist u dat Tulikivi bezitters massaal gratis hout stoken?

Uit een enquête van meer dan 500 Tulikivi eigenaars blijkt, dat 79% ervan grotendeels gratis stookt. Bovendien mag u in een massieve speksteenkachel alle houtsoorten branden, dus zowel hard hout als zacht hout. Door de goede verbranding zal ook bij het branden van (droog) zacht hout geen noemenswaardige aanslag optreden in de schoorsteen.

De heerlijk gezonde stralingswarmte

Jong en oud schaart zich rond het vuur. De infrarode stralingswarmte wordt medisch toegepast om de vitaliteit te stimuleren, de weerbaarheid tegen infecties te verhogen, de bloeddruk te stabiliseren en de spieren te ontspannen.

Wist u dat stralingswarmte in huis blijft zelfs als u even een raam opent ?

De afwerking van speksteen

De Tulikivi speksteen wordt meestal gediamanteerd geleverd, maar andere afwerkingen geven de kachel steeds een andere look.

Tulikivi topdesign op uw maat

Om heel persoonlijk te worden kunnen we een Tulikivi uitwerken, volledig op maat, aangepast aan de beschikbare oppervlakte.

Bijkomende opties voor uw comfort

De pelletmodule P10 laat toe om te stoken met pellets of met brandhout. Een buitenluchtaanvoer voor verbrandingslucht helpt energie te besparen en de schoorsteentrek te verzekeren. Het geeft ook een gezonder klimaat in de woning. Elektrische back-up verwarming. Elektriciteit is duur, maar wel zinvol als back-up. In Finland wordt ze vooral gebruikt om een woning vorstvrij te houden. Afhankelijk van het model kunnen 4 tot 6 elektrische weerstanden van 0,5 kw in de tegenstroomkanalen geplaatst worden. De W10 warmtewisselaars van Tulikivi staan toe om van uw speksteenkachel een cv-ketel te maken, die sanitair warm water produceert en ook andere ruimten kan verwarmen.

De nieuwe KARELIA reeks

Kies het kacheldesign dat bij uw eigen stijl past. In breedte, hoogte en stijl kunt U altijd een geschikt model vinden voor uw huis. U kunt kiezen uit zowel sierlijke alsook zeer gestileerde ontwerpen. Verschillende oppervlakte zijn mogelijk. De deur is vlak en gelijk aan het oppervlak van de haardkachel. Vierkant of rechthoekig zijn beide mogelijk. Mocht u een ruimte willen verdelen met deze haardkachel, kunt u zelfs een doorkijkmodel kiezen. De deur is gebruiksvriendelijk, zonder afbreuk te doen aan het uiterlijk.

In de nieuwe ‘Karelia’ reeks kun je ook rechtstreeks koken en bakken in de vuurhaard. Even het haardvuur goed opstoken tot de gewenste temperatuur, en de gerechten er in plaatsen. Tal van kookattributen zijn optioneel verkrijgbaar.

Vakmanschap, kwaliteit en een goede service staan hier bij ons hoog in het vaandel!

Overtuig u zelf en contacteer ons voor meer info of een vrijblijvende offerte
Neem contact op